Kövess minket!
  
     

Néhány szó a cserépről

Néhány szó a cserépről
2014, március 26.

A cserepet évezredek óta alkalmazza az emberiség otthona fedésére.  A rómaiak az ókorban még arra is használták, hogy padlót burkoljanak vele. A cserépgyártás a középkortól a tizenkilencedik századik virágzott, a tűzesetek miatt egyre siettették a nagyobb volumenű gyártást.

A legelső cserepek kialakítása elég kezdetleges volt, nagyjából negyven centiméter hosszú és tizenhét centiméter széles lemez alját félkörre formálták, így a csapadék egy helyen távozott. Az „orr” segítségével, amit csak később kezdtek gyártani rá, tartja a helyén a cserepet.

A véglegessé alakult forma a hódfarkú cserép, melyet még napjainkban is használnak. A „hornyolt” fajtát, ami manapság igen elterjedt, csak a tizenkilencedik századtól használják.

A cserép előnye, hogy bármilyen körülményes tetőszerkezetre alkalmazható, bármi fedhető vele, továbbá az, hogy a cseréppel burkolt házak száz, vagy akár ennél több évet is kibírnak, így védenek minket és családunkat hosszú évszázadokig az időjárás szeszélyes viszontagságaitól.

Olvastad már?

Facebook

GooglePlus

Hirdetés

Hirdetés

Megosztás

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Csatlakozz a Marketing Magazinokhoz!

Facebook

Twitter

Google Plus

YouTube

Read previous post:
építőanyag1
Érdekességek a tégláról

A tégla agyag változata már időszámításunk előtt 9000-ben megjelent, mint a házak alappillére. Az évezredek során jelentős változásokon ment keresztül,...

Close