Kövess minket!
  
     

Érdekességek – A PVC története

Érdekességek – A PVC története
2017, június 1.

A PVC, vagyis a polivinil-klorid napjaink nélkülözhetetlen alapanyaga, amit előszeretettel használ az építőipar. Különböző csőidomok, profilok, burkolóanyagok is műanyagból készülnek, de a gyakori felhasználás ellenére keveset tudunk a PVC történetéről.

A PVC-t meglepő módon véletlenül fedezték fel a 19. században, pontosan 1838-ban Henri Victor Regnault francia fizikus és kémikus, később pedig egy német kémikus, név szerint Eugen Baumann. Mindkét kísérlet során a polimer a napfénynek köszönhetően fehér szilárd anyag formájában mutatkozott meg az újonnan feltalált vinil-klorid gáz flakonjában. Eleinte az új anyagot nehezen tudták feldolgozni, a későbbi fejlesztések során ezt kiküszöbölték.

1950-ben több cég foglalkozott a PVC gyártásával.  Az évtizedek alatt a fejlesztők azon dolgoztak, hogyan tehetnék még tartósabbá a PVC-t, ezzel lehetőséget adva az építőiparnak ahhoz, hogy sokoldalúan felhasználhassa az alapanyagot. A 20. század közepéig mindössze öt cég gyártott PVC-t. Az alapanyag korszerűsítésén az 1960-as években dolgoztak, és eredménnyel is járt, mert a kísérletek során egy vinil alapú latexet használtak felfújható szerkezeteken, eközben a PVC tartósságát is fejlesztették, ezután már az építőipar is felhasználhatta a műanyagból készült eszközöket.

A PVC idomok hamarosan nélkülözhetetlenné váltak az építőipar területén, mert a műanyag ellenáll a különböző külső hatásoknak, időjárásváltozásnak. A korszerűsítés során folyamatosan azon dolgoztak a fejlesztők, hogy minél ellenállóbbá váljon a PVC, ennek köszönhető, hogy napjainkban többnyire PVC csöveket használnak számos tartósságot igénylő területen, például csatornakiépítéshez is. A PVC a polietilén és a polipropilén után napjainkban a harmadik legtöbbször értékesített műanyag az egész világon.

Használjon Ön is PVC csöveket a tartós csatornarendszer kiépítéséhez, ehhez válassza cégünk, a Pestan Kereskedelmi Kft. termékeit! Tájékozódjon kínálatunkról honlapunkon, a www.pestan.eu címen! Kérdés esetén hívjon minket bátran telefonon, a 06-70-409-8862-es számon, vagy írjon e-mailt a pestan@pestan.eu címre!

Olvastad már?

Facebook

GooglePlus

Hirdetés

Hirdetés

Megosztás

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Csatlakozz a Marketing Magazinokhoz!

Facebook

Twitter

Google Plus

YouTube

Read previous post:
Fűtse medencéjét hőszivattyúval!
Fűtse medencéjét hőszivattyúval!

A hőszivattyú alkalmazása egyáltalán nem újdonság, mert hétköznapi eszközeink, úgy, mint a klímaberendezés és a hűtőszekrények is ennek alapján működnek....

Close